Hava yollarının daralması sonucunda nefes almanın güçleşmesi ve ataklar halinde yaşanması durumu astım olarak adlandırılır. Her yaştan kişide görülebilen ve gitgide yaygınlaşan astım hastalığının başlangıcında hangi belirtilerin görüldüğü ve tedavisinin nasıl olması gerektiğini haberimizde derledik.
Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında astım rahatsızlığı daha da şiddetleniyor, bu durumu hafifletebilmek için neler yapmak gerekir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…
Astım belirtileri
Özellikle kuru öksürüğün çok yaşandığı rahatsızlıkta gece uykudan uyanma da söz konusu olabilir. Solunumun hırıltılı olması, soluk alıp verirken ıslık sesi gibi bir sesin duyulması, göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi yaşanır. En büyük belirtisi ise nefes darlığıdır ve günlük yaşamı oldukça olumsuz yönde etkiler. Astım nöbetleri görülebilir.
Astımın tedavisi nasıl olur?
İlaç tedavisi ile astım belirtileri kontrol altına alınabilir. Astımın hafiflemesi için kendinizin alabileceği önlemler de vardır. Tozlu, yoğun kokan, dumanlı vs. alanlardan uzak durulmalıdır. Oda ısısının ideal derecede olması önemlidir. Viral enfeksiyonlarla astım belirtileri şiddetleneceğinden uzmanlar grip aşısı yaptırılmasını da öneriyor.