O küçücük parmaklarıyla oyun hamurundan heykeller yaparken, hiç kimse onun büyüdüğü zaman iyi bir animatör olabileceğini öngörmüyordu. Şimdiler de on beş yaşında olan ve birçok başarılı projeye imza atan genç sanatçı ile sanata dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ebubekir Yanık kimdir? Kendinizi tanıtır mısınız?
2003 yılında babamın memuriyeti dolayısıyla taşındığımız Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde doğdum. Aslen İnegöllüyüm. Sanat hayatımın ilk zamanları ise 1.5 yıl sonra taşındığımız İnegöl’de geçti. Aslında birçok sanat, bilim, tarih vb. gibi alanlarda araştırmalar yapan, onlarla ilgilenen biriyim. İlgilendiğim şeylere Türkiye’nin de ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yani kısacası çok yönlü biri olduğumu düşünüyorum.. Edindiğim bilgileri etrafa yaymayı, bildiklerimi paylaşmayı seven biriyim.
Sanat hayatınıza kaç yaşında ve nasıl başladınız?
İnegöl’de 3-4 yaşlarımdayken yaptığım sakızdan hayvanlar annemin dikkatini çekmeye başladı ve bana o zaman oyun hamuru aldılar. Onlarla oynarken yeteneğimi daha çok geliştirecek şeyler yapmaya başladım. Kaşıkçıoğlu İlköğretim Okulu’nda yaptığım resimlerle yavaş yavaş hocalar da resmimin iyi olduğunun farkına vardı. Tabi o zamanlarda resim dersine çok da önem verilmiyordu. Kafamıza göre bir şeyler çiziyorduk. Zaman geçtikçe arkadaşlar bana sürekli bir şeyler çizdirmeye başladılar. İlkokul zamanlarım böyle geçti. Atatürk Ortaokulu’ndayken yavaş yavaş kendime ait karakterler oluşturmaya başladım. Sonunda bu karakterleri animasyona dönüştürerek hareketlendirmeye başladım. Fakat amacım hep 3D animasyon oldu. Onlara ulaşasıya kadar çeşit çeşit yollar denedim. Sonunda çizgi roman yapmaya karar verdim. Ve Allah’ın yardımı ile Korsan Gazete ‘de çalışmaya başladım.
Ailenizin sizin sanatınıza bakış açısı nasıl? Size yardımcı oluyorlar mı?
Ailem benim çizdiğim şeyleri beğenirlerdi. Babam sürekli bana karakterlerle ilgili tavsiyelerde bulunurdu. Bununla birlikte zaman zaman ailem bana resimlerden, animasyonlardan çok derslerin önemli olduğunu söyler ve daha çok dersler üzerine yoğunlaşmamı isterlerdi. Ben de öyle yapmaya çalıştım fakat olabildiği kadar. Onun dışında ben animasyon veya çizgi roman yaparken bana tabii ki de çok yardımcı oldular. Sadece maddi değil, manevi açıdan da çok emekleri oldu. Moralimi bozmamamı söylediler, motivasyonumu yüksek tutmamı öğütlediler ve bir de tevekkül etmemi söylediler. Sadece annem ve babam değil, akrabalarım da bana çok yardım ettiler. Ve hâlâ ediyorlar.
Öykülerinizi çizerken nelerden etkileniyor nelerden faydalanıyorsunuz?
Öykülerimi çizerken ya çok sevdiğim film, çizgi film vb. ya da nadir olarak bilinen oyunlardan ya da orijinal bulduğum hikâyelerden etkileniyorum. Çok popüler karakterleri oluştururken bile aslında kendilerine çok benzeyen şeylerden esinlenildiğini görüyorum. Bu da benim hikâyeyi oluştururken sadece kafamdan değil, az ya da çok bilinen başka şeylerden de esinlenmemi sağlıyor.
Genç arkadaşlarına neler tavsiye edersiniz?
Eğer benim gibi sanatsal yeteneklerini geliştirmek isteyenler varsa onlara şunu tavsiye ederim. Başkalarının taklitçisi değil, kendi zihninizin efendisi olun, yeni şarkı sözlerini başkalarından beklemeyin, kendiniz oluşturun. Başkalarının size söylediği moralinizi bozacak sözleri dinlemeyin bile, ya da duymazlıktan gelin. Kendinizi içinde bulunduğunuz şartlardaki gibi görmeyin. Gelecekte çok sevilen, karakterleri, şarkıları olan ve bunlarla tanınan kişiler olarak hayal edin. İstedikleriniz bir anda olmaz. Ben çizgi romanlarımı yapmak için 3-4 senemi verdim. Çalışın, elinizden geleni yapın, sonra Allah’a dua edin. Sakın istemediğiniz şeyleri yapmaya kendinizi zorlamayın. Göreceksiniz, sevdiğiniz işle uğraşırken asla yorulmazsınız. Dediğim gibi; Hayallerinizi kendiniz oluşturun, başkalarından beklemeyin…
Karıncagiller hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Karıncagiller’i çizgi romanlarda kullanmayı hiç düşünmemiştim. Çünkü bu karakterleri öylesine, sırf kendim için çizmiştim. Fakat bunları geliştirince bunların çizgi roman için hazır olduklarını anladım. Gelecek zamanlarda Karıncagiller karakterlerini görünüm açısından değiştirebilirim. Hikâyesini de elbette…
İleride hangi mesleği seçmek istersiniz?
Şartlar ne getirir bilemem ama tarihi araştırmaları çok sevdiğim için ben ileride tarihçi ve animatör olmayı isterim. Belki de bütün bir tarihi animasyon ile canlandırmak bana nasip olur inşallah.
.
karıncagiller ilk seri çizgi romanı ve www.korsangazeteci.com adresinde yayınlanıyor